Myggfångare – Gasol eller Eldriven?

Publicerat av Jacob Arnborg-Forss den

En myggfångare, även känd som myggutrotare, fungerar genom att locka till sig mygg och knott genom att simulera människans utandning, doft och värme. Därefter fångar den in myggen på olika sätt beroende på modell. Den vanligaste metoden är att en fläkt suger ner myggen i en behållare. Vissa modeller använder klisterlappar för att fånga myggen, medan andra använder en kombination av båda metoderna. Tack vare att myggfångarna kan stå hela sommaren och vara på dygnet runt är de otroligt effektiva när det kommer till att döda mygg i stora mängder och kan genom kontinuerlig användning under flera säsonger nästintill utrota myggbeståndet i ett närområde.

Gasoldrivna myggfångare

Gasoldriven Predator Dynamic myggfångare

Ett av de kraftigaste verktygen idag för att minska myggpopulationen är gasoldrivna myggfångare. De finns i olika storlekar och modeller och kan hålla större områden som trädgårdar och uteplatser myggfria under hela säsonger.

Fördelar:

  • Hög effektivitet: Det som gör en gasolfångare så otroligt effektiv är utsöndringen av koldioxid, som är myggens främsta sett att lokalisera en människa. Det i kombination med ljus och doftpatroner med oktanol, ett lockämne för blodsugande insekter gör gasolfångarna till kraftiga ”myggutrotare”.
  • Lättplacerad: Eftersom många gasoldrivna myggfångare som Predator Dynamic, SkeeterVac och Mosquito Magnet Executive är sladdlösa, möjliggör de enkel förflyttning runt på tomten utan att behöva dra kablar över gräsmattan.

Oktanol (Octenol) bekämpar mygg vid sjö.

Eldrivna myggfångare

Eldrivna myggfångare är kostnadseffektiva och kan beroende på modell hålla stora områden myggfria.

Fördelar:

  • Låg kostnad: Att maskinen är eldriven gör att den får lägre driftkostnad än de gasoldrivna mygginfångarna.
  • Miljövänlig myggmaskin: Eftersom eldrivna myggfångare som Amplecta AMT-200 drivs på elektricitet blir det inga fossila koldioxid utsläpp.

Värt att tänka på vid val av myggfångare

  • Drivtkostnader: Gasoldrivna myggfångare har generellt en högre driftkostnad en eldrivna myggfångare.
  • Effektivitet: Både eldrivna och gasoldrivna myggfångare är effektiva och kallas ”myggutrotare” av en anledning. Men förstaplatsen går ändå till de gasoldrivna myggfångarna där utsöndringen av koldioxiden gör dem otroligt effektiva.
  • Rätt Placering: Något som spelar stor roll i myggfångarnas effektivitet är placeringen, därav är en kabbelfri myggfångare att föredra. Bäst resultat får man genom att placera maskinen vid kläckningsområdet, det vill säga i närheten av stillastående vattensamlingar. Andra saker att ta hänsyn till är skugga, vindriktning och höjd från marken. Här kan du läsa mer om hur du placerar myggfångaren för bästa resultat.
  • Börja tidigt på säsongen: Eftersom varje mygghona lägger upp till 1000 ägg per säsong, och varje kläckt hona i sin tur lägger 1000 ägg, tar det inte lång tid innan en myggexplosion inträffar. Men även om du införskaffar en myggfångare på mitten av sommaren kommer det hjälpa otroligt mycket. I väntan på gynsamma förhållanden att kläckas kan myggägg överleva i flera år i. Därför räknas varje mygga fångad innan de lagt sina ägg.

Har du fler funderingar eller behöver hjälp med vilken myggfångare som passar din tomt bäst? Välkommen att kontakta oss på Myggfri.nu

Telefon: 031-788 16 30
E-post: kundservice@myggfri.nu
Telefontider: Måndag-Fredag, 07:30-18:00

Lär dig mer om att bli Myggfri