Få bort mygg i sommar, här är alla tips & trix

Publicerat av Jacob Arnborg-Forss den

Man har redan i år observerat tendenser till en intensiv myggsäsong. De höga grundvattennivåerna under våren har skapat vattensamlingar i skogarna, som snabbt fyllts med mygglarver. Tendenserna för en rejäl myggsommar 2024 finns där. Vilket är en av anledningarna till den största myggbekämpningsinsatsen på över 20 år i området kring nedre Dalälven genomförs i sommar. Men myggbeståndet blir med stor sannolikhet kraftigt i hela Sverige, så det skadar inte att vara beredd och ta åtgärder för att hantera och ta bort mygg.

Även om myggorna i Sverige inte bär på några allvarliga tropiska infektioner som malaria, zikavirus eller denguefeber kan även svenska myggor smitta människor med sjukdomsbärande parasiter eller virus såsom Ockelbosjukan. Forskare kartlägger nu myggarter och myggburna virus i hela landet och än så länge har inga myggburna tropiska virus och bakterier hittats i Sverige. Men med den stigande temperaturen ökar risken för att myggburna sjukdomar såsom denguefeber eller zikavirus letar sig norrut till Sverige. Trots att risken för sjukdomar är liten finns det fler anledningar att skydda sig mot myggorna. Enbart de kliande betten och surren kring öronen är tillräckligt irriterande för att förstöra en trevlig sommarkväll.

Oavsett om du är en myggmagnet eller inte är det alltid bra att ha några smarta knep i bakfickan för att hålla myggorna borta. Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att undvika att bli biten av dessa envisa insekter.

Våra 10 bästa tips för att ta bort mygg

1. Undvik att använda starka dofter

Myggor älskar starka dofter. Undvik därför starka parfymer, doftsatta tvålar, deodorant och hårprodukter såsom hårspray. Men lösningen är inte heller att gå svettig. Myggorna är faktiskt förtjusta i svettlukt, så det är verkligen en klok idé att bibehålla god hygien utan att nödvändigtvis använda starka dofter på kroppen. Att välja rena kläder är också en smart strategi för att hålla dem på avstånd. Men vi förstår att det inte alltid är lätt att undvika att svettas, särskilt på sommaren när värmen är påtaglig. Det finns däremot dofter som myggor avskyr. Vitlök, persilja och beckolja motar bort mygg.

2. Klä dig i ljusa kläder

Att skyla kroppen, inklusive armar, ben och nacke med kläder är ett enkelt och bra tips. Dubbla lager skyddar också mot att myggorna sticker igenom kläderna. Men färgen spelar också roll. Myggor tenderar att dra sig till kläder med mörkare färger. Myggor drar sig särskilt till personer som bär blått. Så om du vill undvika att locka till dig deras uppmärksamhet kan det vara klokt att klä dig i ljusare färger för att lura dem att inte ge sig på dig.

3. Välj bort alkoholen

Att alkohol lockar till sig myggorna stämmer faktiskt. Det beror på att alkoholen får kroppen att utsöndra mer koldioxid, vilket är något myggorna gillar. Så nu har du ännu en anledning att dricka varannan vatten. Det bästa är att skippa alkoholen helt för att skydda sig mot dessa små blodsugare.

4. Myggmedel – en beprövad metod

För att skydda dig mot myggor är det klokt att smörja in alla synliga kroppsdelar med någon form av myggskydd. Dock är det viktigt att komma ihåg att effekten varierar från person till person. De bästa myggmedlen tenderar att innehålla DEET. En kemisk substans som har använts sedan 1946 och har genomgått omfattande tester för både säkerhet och effektivitet. DEET maskerar koldioxiden och andra ämnen som människokroppen utsöndrar, vilket gör det svårare för myggorna att upptäcka och därmed bita. DEET rekommenderas av World Health Organization (WHO) för att skydda mot myggburna sjukdomar såsom malaria, Denguefeber och Zikavirus. Myggmedel är därför ett bra sett att hålla bort mygg. Generellt rekommenderas det att applicera myggmedel med DEET var fjärde till åttonde timme för bästa skydd. Men det är viktigt att följa anvisningarna på produkten noggrant för att undvika överanvändning och för att säkerställa säkerhet och effektivitet.

5. Myggen frodas vid stillastående vatten

Att avlägsna stillastående vatten hjälper med att minska myggpopulationen på tomten. Töm ut allt stående vatten i hängrännor, fågelbad, gamla krukor, skottkärran och liknande. Håll gräsmattan kort och tomten ren från snår och buskage. Sol och vind håller myggen borta. Även en liten pöl på marken eller en hink med vatten kan räcka som yngelplats.

6. Lavendel, rosmarin, vitlök och citrus-dofter tar bort mygg

För att avskräcka myggorna från din uteplats kan du placera krukor med växter som lavendel, rosmarin, citronmeliss, kattmynta, basilika, tagetes och olika mynta-sorter. Beröring frigör dofterna. Placera de därför nära ingångar och sittplatser. Många av dessa växters eteriska oljor används faktiskt i myggmedel och man kan göra myggmedel själv med många av dem. Smörj även in dig direkt med eteriska oljor som lavendel, rosmarin och kryddnejlika, men se först till att oljan är lämplig för att använda på huden.

Människor har använt beckolja som myggmedel sedan långt tillbaka i norra Skandinavien. Den avger en doft som påminner om de norrländska skogarna och kan användas som parfym. Men det är viktigt att komma ihåg att beckolja även fungerar som doftlock för vildsvinsjägare, så var försiktig när du är ute i skogen om du bor i områden med många vildsvin.

Ett annat knep är att myggorna inte gillar vitlök, därför är det en bra idé att inkludera lite extra vitlök i maten innan du ger dig ut på sommarkvällen. Det är ett naturligt och smakfullt sätt att mota bort mygg. Kom bara ihåg att det inte bara är myggor som ogillar vitlöksandedräkt.

7. Hemgjord kafferökelse jagar bort mygg

Att göra rökelse på kaffesump är ett roligt hemmapyssel. Ta färsk kaffesump (färskt kaffe fungerar också), lägg i en skål och täck med foliepapper. Låt skålen stå mörkt och svalt tills kaffesumpen torkat ordentligt. Därefter sätter du ut kaffepulvret, antingen i en skål eller på en bit foliepapper, och tända på det som en rökelse. Myggor gillar varken rök eller kaffe. Det fungerar även mot getingar, vilket är en stor bonus.

8. Undvik öppna fönster utan myggnät

Det finns inget värre än en surrande mygga i ett mörkt sovrum, som spårlöst försvinner när man tänder lampan. Myggorna är mest aktiva vid skymning och gryning. Att öppna fönster på kvällen för att få in frisk luft i rummet innan läggdags är därför ingen bra idé om du inte vill spendera resten av kvällen som myggjagare. En enkel lösning för att ändå kunna få in luft i huset är att sätta myggnät över fönster, dörrar och kanske till och med över sängen.

9. Myggor är finsmakare

När det kommer till blod är myggorna finsmakare. De väljer medvetet deras byten beroende på blodgrupp. Mest attraktivt för myggor tycks vara blodgrupp 0. Andra faktorer spelar dock också in i frågan. En av dessa faktorer är ämnesomsättningen och som sagt även hur mycket koldioxid en person avger. Närvaron av bakterier lockar myggorna. Mjölksyra och bakterier på kroppen kan variera mellan personer beroende på olika faktorer som kost, hudens pH-värde och allmän hygien. Så även om blodgrupp spelar roll, är det en kombination av flera faktorer som avgör hur attraktiv en person är för myggor.

10. Bli en myggjägare

Även om tipsen ovan hjälper mot att få bort mygg och att hålla de på avstånd kan det i många fall behövas större åtgärder för att bli kvitt myggorna. Gå från mygg-jagad till mygg-jägare för att få riktigt stor effekt. Du läste rätt, att jaga mygg är faktiskt inte så svårt, med rätt utrustning. Det fungerar faktiskt så effektivt att maskinerna som gör detta fått ökennamnet “mygg-utrotare”. Börjar man tidigt på sommaren kan man i stort sett ha en helt myggfri sommar på tomten. Har man en stark gemenskap i bostadsområdet är detta något man till och med kan införskaffa tillsammans för att skapa en gemensam, myggfri zon.

Gå steget längre med din myggbekämpning

Att införskaffa en myggjagare är nästan ett måste om du inte bor i stadsmiljö. De maskiner som fått namnet mygg-utrotare är bland annat Predator Dynamic och Mosquito Magnet. Två knott- och myggjagare som lockar insekterna med hjälp av koldioxid och oktanol. Koldioxiden motsvarar utandningsluften från oss människor och oktanolen avger en doft som myggorna uppfattar som människolukt. Maskinerna attraherar också mygg och knott med hjälp av UV- och LED-lampor samt värme. Maskinerna funkar så att det lockar till sig myggorna inom en verkningsareal på 5000m2. Myggen gras ner genom en fläkt och vidare ner i en behållare när de kommer tillräckligt nära. Här pratar vi om lösningen till en myggfri sommar.

Här kan du läsa om hur man ska placera en myggfångare för bästa effekt eller myggfångare inomhus